KÖYLERİMİZ Mİ MADEN OCAKLARI MI, KÖYLÜLERİMİZ Mİ TAŞ OCAKLARI MI. KÖYLERİMİZ KÖYLÜLERİMİZ YAŞAM KAYNAĞIMIZDIR, KÖYLERİMİZ BOŞALMASIN

Bir köyü olmalı insanın. Ayaklarının betona basmaktan , asfalt tepelemekten kurtulduğu, toprak yüzü gördüğü ve üzerindeki elektriği boşaltabildiği bir köyü olmalı insanın. Ahmet Kutsi Tecer “Orda bir köy var, uzakta, O köy bizim köyümüzdür. Gezmesek de, tozmasak da O köy bizim köyümüzdür.” ifadesi ile ne de güzel dile getirmiş köye olan özlemi, köye verilmesi gereken önemi.

Son zamanlarda Köylerimiz ve Köylülerimiz ile ilgili sık sık karşılaştığımız sorunların belki de başında geliyor Maden Ocaklarının yarattığı sıkıntılar. Bu sıkıntılar Maden Ocağı İşletenlerden mi kaynaklanıyor yoksa Maden İşletme Ruhsatı veren Kurumlardan mı kaynaklanıyor, düşündürücü bir durum. Ama bir gerçek var ki o da Köylerimizin doğasında onarılamaz hasarlar oluşuyor, Köylülerimiz her türlü mağduriyeti yaşıyor maalesef.

Maden Ocakları denildiğinde söz konusu Krom, Demir, Çinko gibi her yerde bulunmayan ve bulunduğunda özel değeri olan madenler ise tabii ki bu da gerekli ve bulunduğu bölgeler ile sınırlı kalınıp gerekli tedbirler alınarak çıkartılabilir ama ya Taş Ocakları diye de tabir edilen Kalker Ocakları! Dağ ya da Dağ gibi görülen Tepelerde bile bulunan ve göz önünde duran bir maden olan 3213 Sayılı Maden Kanununda yer alan Maden Grupları içerisinde II. Grup bir maden olan agrega, hazır beton ve asfalt yapımında kullanılan Kalker.

Çocukluk yıllarım Ceyhan Irmağı kıyılarında geçti, Irmak, Çay, Dere denildiğinde bunların gerçek anlamını görerek büyüyen birisiyim. Kış ayları olduğunda Irmaklar da, Çaylar da deli dolu taşarak akar, tabiatta doğal olarak inşaat ve yol yapımında kullanılan kum ve çakılı oluştururdu. Son yıllarda akarsular azalıp Irmaklar Çaya, Çaylar da Dereye dönüşünce doğal olarak kum çakıl da yeterince oluşmaz oldu (Dereler mi, onlar ise topraklar ile doldu). Bunun sonucu olarak ta Kalker ihtiyacı her geçen yıl artarak devam etti.

Tabii ki inşaat yapacaksak, beton dökeceksek, yol yapacaksak, asfalt dökeceksek Irmaklardan Çaylardan Kum Çakıl almak Yasak olduğuna göre Kalker ihtiyacı kaçınılmaz. Ama sorun Kalker çıkarmada değil Kalker çıkarılan yerlerde. Dağlar, tepeler; yüzeyleri toprak olsa bile zaten madenler ile ağırlıklı olarak da Kalker ile oluşmaktadır. Yani dağların tepelerin olduğu her yerde Kalker başka bir deyişle Taşlar, Kayalar bulunmaktadır. Bunları ayrıca diğer madenler gibi aramaya da gerek yoktur doğal olarak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nce alanlar belirlenip, belirlenen her bir alana Maden İşletme Ruhsatı verilmektedir. İşte sorun tam da burada yatıyor. Sanki harita üzerinden bakılarak dağların tamamını ruhsatlandırmışlar gibi kapsadığı alanın içerisinde nelerin kaldığına ya da ne olduğuna bakılmadan köylerimizin yerleşim yerlerine kadar, köylülerimiz için çok değerli olan yerleri yok edecek kadar, ya da piknik alanı gibi yerlere zarar verecek kadar yakın yerlere ruhsat sınırları getirilmiştir. Hal böyle olunca Kalker Ocağı işletmeye açıldığında işletmeci için öncelikle yol, konaklama, su, elektrik gibi ihtiyaçların karşılanma gerektiğinden tabii ki bunun için en uygun yer ruhsat sahası sınırındaki köylere en yakın yer olmaktadır. Hal böyle olunca köylülerimizin yolu o kadar yüklü bir kamyon trafiği altında bozuluyor, patlama yapılması sonucunda tehlikeler yaşanıyor, köylülerimiz için değerli olan alanlar yok ediliyor. Köylerimiz ve köylülerimiz her türlü olumsuzluğa maruz kaldıkları gibi kendi sahalarında çıkarılmasına rağmen Köy Tüzel Kişiliğine bu çıkarılan madenlerden de hiçbir pay verilmiyor.

Birkaç örnek mi. Çocukluğumdan beri bildiğim etrafı doğal olarak kapalı olup sadece bir noktadan girişi bulunan ve “Camuz Ağılı” diye tabir ettiğimiz ortası düzlük olan bir alanın doğal hali yok edildi. Hal bu ise ruhsat sahası dışında olsa ve burası Dağcılar için Kamp Yeri olarak değerlendirilse daha uygun olmaz mıydı, öylesine doğal hali ile bile kalsa köylüler için bir değer bir tarih olarak kalırdı. Çünkü Kalker sadece orada değil ki, her yerde var. Yazmakla bitmez bu ve benzeri olaylar ama bir diğeri de bir Kanyonda yaşananlar. Kanyonun içerisine bir yandan yürüyüş yolları, piknik alanları yapılırken diğer yandan Hidroelektrik Santralini besleyen Su Tünelinin yarattığı titreşim ve Kanyona kadar gelen Kalker Ocağı sınırında (ki Köy olduğu için bu noktadan başlanmış çalışılmaya) yapılan patlatmanın yarattığı sarsıntının etkisinin zaman içerisinde Kanyona vereceği zarar ortadaydı ki öyle de oldu; Kanyonda yıkılan yerler oldu ama suç kışın yağan yağmurlara kaldı. Kanyona kadar ruhsat sınırının getirilmesinin ne anlamı vardı ki, kaya mı kalmamıştı sanki. Üretilen ürünlere verilen zararlar ise önemli bir başka husus.

Peki ne olacak o halde! Köylerimiz Köylülerimiz değerli ve önemli ama Kalker de gerekli. Kum Çakıl artık olmadığına göre tabii ki Kalker de Dağlardan çıkarılacak, alınacak. Ama buradaki önemli husus her yerde olan bir maden için bütün dağların değişik noktalarının tahrip edilerek yıllarca telafi edilemeyecek olumsuz görüntüler oluşturulması ne kadar gerekli; Köylerimizi Köylülerimizi koruyarak bir çözümü olamaz mı.! Elbette ki var. Hepsi bir arada, dar bir alanda birçok firmanın çalıştığı Kalker Ocakları mevcut. Burada yapılması gereken Kalker gibi  madenler için dağların tamamını ruhsatlandırarak ruhsat sahiplerini geniş alanlarda farklı farklı noktalarda çalıştırmak yerine Coğrafi koşullara göre gerekli değerlendirme yapılarak ihtiyaçları karşılayacak şekilde sadece belirli bölgelerde dar bir alanda Kalker Ocakları için Ruhsatlandırma yapılması hem dağlarda farklı noktalarda oluşan çirkin görüntüleri ortadan kaldıracak, hem toplu bir noktada çalışılacağı için ruhsat sahipleri kendilerine yol ve altyapı yapacak, hem de çalışılan nokta uygun seçilmiş olduğundan Köylerimiz ve Köylülerimiz Kalker Ocaklarının yaratacağı olumsuzluklardan etkilenmeyecektir. Hatta madenin çıkarıldığı yere de bir faydası olması açısından Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirilen üretim miktarı üzerinden ilgili Köy Tüzel Kişiliklerine de pay verilmesi yerinde olacaktır. Köylerimiz boşalmasın, Köylerimiz Köylülerimiz yaşam kaynağımızdır, her zaman her yerde sahip çıkalım.

#gezisyenM

@gezisyenM

#basitamafaydalıbilgiler

#hepberaberyaşıyorsakhepberaberyaşayalım

Yorumlar