Ya Ev Sahibi Kiracı olayları. Bazen kiraya verdiğine, bazen de kiralık olarak tuttuğuna pişman ettiren.

 


Ya Ev Sahibi Kiracı olayları. Bazen kiraya verdiğine, bazen de kiralık olarak tuttuğuna pişman ettiren.

Birçok kişi zaman içerisinde bir yerleri bazen mesken bazen de işyeri olarak kiraya vermiş ya da kiralık olarak tutmuştur. Çoğu kişi iyi bir mülk sahibi ya da iyi bir kiracı arar. Mülk sahibi kiracıya karşı her şeye karışarak titizlenmemeli, kiracı ise kiraladığı yer sanki kendine aitmiş gibi sahip çıkıp korumalıdır. Zaten zaman içerisinde kiracı olanların da daha sonra kiraya veren oldukları günlerde gelecektir. Bu “alan memnun veren memnun” misali her iki tarafında memnun olduğu, kira bedelinin günü günün ödendiği süreçtir.

Bir de memnuniyetsizlik oluşturan süreçler vardır ki, kiracı için bu süreç kiraladığı yerden çıkar, gider başka bir yer tutar, buna kiraya veren engel olamaz, olsa olsa en fazla sözleşme süresi bitimine kadar. Ama kiraya veren için durum farklı işliyor maalesef. Kiracıyı çıkarmak istediğinde bir sürü sorun ile karşılaşabiliyor, bir de kira bedellerinin ödenmemesi de işin başka bir mağduriyet tarafı. Uzayıp giden tebligat ve adli dava süreçleri, yaşanan toplumsal sorunlar, istenmeyen olaylar, başka tarafların devreye girmesi v.s. v.s.. Anlaşılır gibi değil bu durum, mülk sahibi kendi malı ile rezil oluyor, sorumsuz kiracı ise halen vezir. Küçük bir şey bile olsa çalan adi hırsız oluyor, buna göre işlem görüyor ama koskoca mülke el konulmuş oluyor fakat sonuç mülk sahibine olan oluyor, mülk sahibi mağdur ediliyor. Hal bu ise bu da başka bir şekilde hırsızlık işte. Birisi şoför koltuğuna oturduğunda arabanın kullanım hakkı kendisi iade edene kadar onun mu oluyor!? Birde kiracı içerisinde eşyaları olduğu halde ortadan kaybolmuş ise durum daha da zorlaşıyor. Efendim içeride kiraya verenin eşyası varmış, müdahale edilemezmiş. Tamam da mülk kiraya verene ait, onun hakları ne olacak bu durumda, kiracı yapması gerekenleri yerine getirmiyor ise kiraya veren kim bilir hangi emekler ile aldığı kendi malına neden müdahale edemesin ki.

Bir sürü uğraşı sonrası en sonunda deniliyor “hiç evi olmayan bir başkasının üzerine yaparsan kiracı çıkmak zorumda kalır”. İyi de bunun bir hayli yüklü devir ücreti yok mu ya da o kişi de devir sonrası kötü niyetli davranır ise mülk sahibinin hiç yapabileceği bir şey kalmayıp  mülkün tamamı elden gitmiş olmaz mı. Kaldı ki böyle çözülebiliyor da mülk sahibine neden aynı şekilde çözüm bulunmuyor bu da anlaşılır gibi değil. Bir kişinin birden fazla mülk sahibi olması bir başkası için neden hak doğursun ki.

Bir de bu işin Kira Gelir Vergisi muamması var tabii ki mülk sahibi için. Gerçek Gider Yöntemini seçen mükelleflerin, yaptıkları giderler ait belgeleri ilgili bulundukları yılı takip eden yıldan başlayarak 5 yıl süresince saklamaları ve vergi dairesince istendiğinde ibraz etmeleri gerekmekte ancak daha beyan yapılır iken okunamayan belgeler daha sonra ibraz edilmesi gerektiğinde nasıl okunacak, nasıl olacak bu işin sonucu acaba. Götürü Gider Yöntemini seçen mükellefler, gerçek giderlere karşılık olmak üzere hasılatlarından %15’ini götürü gider olarak indirebilmektedirler ancak bu oranın daha önce olduğu gibi %25’e çıkartılması okunamayan belge sorununa da faydalı olacaktır. Bir de Damga Vergisi var ki bir hayli yüksek bir ücret olup tamamı internet ortamında ilgili kişi tarafından beyan edilen ve ödemesi yapılan bir verginin neden bir de Damga Vergisi ücreti olur ki.

Bu konularda yaşanan olaylar yazılacak olsa sayfalara sığmaz zaten ama amaç kanayan yaraya tuz basmak değil de merhem olmak olmalıdır. Burada kiracının da mağdur olmaması açısından 1 ay, 2 ay veya 3 ay gibi makul bir süre verilmeli, bu süre sonunda mülk sahibinin bile müdahalesine gerek kalmadan güvenlik güçleri tarafından gereği yapılmalıdır. Bu ve benzeri şekilde mülk sahibini de koruyacak düzenlemeler yapılmalı, adli vakalara sebebiyet verilmeden sonuca gidilmelidir. Bir mülk hakkında söz sahibi mülk sahibi olmalıdır. Aksi; işte yaşanan toplumsal sorunlar, mağduriyet.

En nihayetinde Kiracı çıkacak ve Kiraya Veren kendi mülküne kavuşacağına göre daha fazla olumsuzluklara meydan verilmeyecek şekilde Kiraya Veren/Kiracı meselesinde de Borç/Alacak meselesinde de adli olarak bütün açık kapılar olayları en kısa sürede sonlandıracak şekilde kapatılmalıdır.

#gezisyenM

@gezisyenM

#basitamafaydalıbilgiler

#hepberaberyaşıyorsakhepberaberyaşayalım



Yorumlar

  1. Yıllardır inşaat yapan TOKİ var

    Her şey bir kaç kat artmış
    En basit hali ile her şeyin temeli olan
    Benzin, Motorin, Elektrik, Doğalgaz artışı ve zamların nasıl yapıldığı ortada...

    TUİK Enflasyonu %73.50...
    Ama TÜFE %39.33...

    Buna rağmen Kiraya Veren mi...!
    Mülk sahibinin hiç mi malında hakkı yok...
    Kiraya verdi diye binbir emekle aldığı mülkünken vaz mı geçmeli...

    Birisi arabaya bindiğinde kendi inene kadar araba onun mu olmalı, ya da aradan 10 yıl mı geçmeli arabayı geri alabilmek için...

    Ya Kiraya Verenin kayıpları...

    Gerçek sorun görülmez ise bu sorun da çözülemez...

    Sorun Kiraya Veren - Kiracı sorunu değil...
    Her iki tarafta olumsuz etkileniyor sonuçta...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder