Balkondaki tehlikenin farkında mısınız? Balkon duvarına yaslanırken bir kere daha düşünün!

Hepimiz küçük olsun büyük olsun balkon keyfini severiz ve mümkün olduğunca da geniş ve açık alan manzaralı balkon olsun isteriz.  Böyle isteriz ama balkonların yarattığı tehlikeyi de genellikle göremeyiz. Ne zaman ki balkon duvarının yıkıldığına ve orada bulunan kişinin düştüğüne dair bir haber görürüz, işte o zaman sadece bir an düşünürüz ve yine aynen devam ederiz balkon sefasına. Tabii ki balkon duvarının yıkıldığına dair haberlere genellikle araziden ve başka şeylerden tasarruf için gerekli eğim verilmediğinden dolayı yıkılan ve yerine göre çok daha fazla hasara sebep olan istinat duvarları kadar rastlamasak ta bir canın bedeli ne olabilir ki!

Balkon duvarındaki tehlikeyi balkona çamaşırlık yaptırdığım zaman, bir de duvar üzerinde bulunan mermerin harcın bırakması sonucu boşa çıktığını ve aşağıya düşme tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını gördüğümde fark ettim. Düşünsenize o mermer parçası aşağıda bir arabanın üzerine düşse, bunun birde insan olduğunu düşünün! Duvar ya da demir diye sağlam olduğunu düşünerek üzerine yaslandığınız yerin ne kadar sağlam olduğunu düşünün bir kez de. Nasıl mı oluyor?

Bu olaylar ile karşılaştığımda inşaatlardaki balkonun nasıl yapıldığı her inşaatta dikkatimi çekmeye başladı. Öncelikle balkonun beton tablası üzerine tabii ki en ön kısma briket ya da tuğla gibi malzemeler ile bir duvar örülüyor. Örülen duvarı sağda ya da solda ya da başka bir nokta da tutan bir yer var mı? Ya da bu hali ile görseniz o duvara yaslanır mıydınız acaba? Daha sonra bu duvarın üzerine sıva yapılıyor ve boyanıyor. Örülen duvarın üzerine de mermer veya benzeri malzeme döşeniyor. En üst kısma ise mermerin üzerine gelecek şekilde korkuluk demiri monte ediliyor. Döşenen mermerin her bir parçası üzerine monte edilen demirin ayakları gelmez ise zaman içerisinde harç mermeri bıraktığında mermer parçasının farkında olunmadan yapılan dokunulma sonrası aşağı düşmesi söz konusu olabiliyor ve ciddi bir tehlike oluşturabiliyor. Bununla birlikte yine monta edilen demirin de uç kısımları sağ ve sol taraflarda sağlam bir şekilde sabitlenmediği, ya basitçe ağırlık taşıyamayacak şekilde tutturulduğu ya da hiç tutturulmamış olduğu için demir aksamı var ama taşıyıcı özelliği maalesef çok çok az oluyor, sadece görüntü oluşturmuş oluyor.

Bir diğer balkon duvarı tehlikesi ise zeminden itibaren monte edilen demir aksamının en üstüne kadar olan mesafe. Bu neden önemli? Genellikle insanlar balkona yaslanarak aşağı doğru eğilip ya bir yerlere bakıyorlar ya da bir mola vererek dinlenmek istiyorlar. İşte bu boy mesafesi kısa olduğunda (ki son zamanlarda da kısa yapıldığı gözlemleniyor) insanın ağırlık merkezi boşluğa doğru gelmeye başlıyor ve küçük bir dikkatsizlik sonucu balkondan aşağı düşmeler yaşanabiliyor

Benzer tehlike balkon duvarı yanı sıra çatısı olmayıp en üstü beton olan binaların beton tablası etrafına örülmüş olan duvarlar içinde söz konusu olmaktadır.

Evet, bir kez de siz düşünün şimdi bu bahse konu hususları. Zaman zaman inşaat ile ilgilenen kişiler ile görüşmemde bu huşuları gündeme getiriyorum farkındalık için; bilmediğim görmediğim iyi seçenekler mutlaka vardır ama sadece bir binada balkon duvarı olan yere U şeklinde ara ara beton dökülmüş olduğu ve sonrasında aralara tuğla v.b. malzemeler ile duvar örüldüğünü gördüm ki bu şekilde balkon duvarı sabitlenmiş oluyordu.

Belki biraz daha emek, belki biraz daha işçilik, belki biraz daha zaman, belki de biraz daha masraf ama bunların hiçi biri bir candan daha kıymetli değil. Meslek sorumluluğu ve iş kalitesi de işin ayrı bir yönü tabii ki. Yani balkon duvarı karkasını beton ile sabitleyip arasına duvar örelim, gerekiyor ise içine demir yerleştirerek sağ ve soldan sabitleyelim; en üste monte edilen demir aksamının ayaklarının her biri en üste döşenen mermerleri tutsun ki boşa çıktığında o ayaklara takılı kalarak düşmesi önlenmiş olsun; duvar üstüne monte edilen demiri de sağ ve soldan ana duvar içerisine sağlam bir şekilde sabitleyelim ki taşıyıcılık özelliği artsın. Balkon duvarı yüksekliğini de ortalama insanın ağırlık merkezi dikkate alınarak yaslanıldığında düşmeyeceği şekilde yapalım. Bu benim basit gözlemlerim ama meslek erbabı inşaatçılar çok daha güzel ve çok daha sağlam çözümler tabii ki bulabilirler ve de uygulayabilirler.

İyinin sonu yoktur, her geçen gün daha iyi şeyler çıkar ve uygulanmaya başlar, tabii ki bir adım daha önde olabilmek için. Fakat sonucu cana zarar gelebilecek hususlar da ihtimale bile yer verilmeden her türlü tedbir alınmalı, gereğinden daha fazlası yapılmalıdır. “Cana geleceğine mala gelsin” sözü de unutulmamalıdır tabii ki ama “mala gelsin” kısmı inşaat aşamasında yerine getirilsin, işimizi baştan sağlam yapalım ki sonrasında ne cana ne de mala bir zarar gelsin.

Şimdi farkına varılabildi mi acaba balkon demek ne demek! Yaslanılan balkon duvarının taşıyıcı özelliğine ne kadar güvenilebilir! Ben çamaşırlık yaptırırken farkına vardığım balkon duvarının üstündeki korkuluk demirinin her iki tarafını da yan duvarlara sabitlettirmiştim. Hadi bir de siz bakın balkonlarınıza, siz de durum nedir bir görün bakalım. Balkon duvarına yaslanır iken de aman ha aman dikkat! Güvenilir balkon yapmış olanlara ve güvenli balkon yapacaklara teşekkürler.

 

#gezisyenM

@gezisyenM

#basitamafaydalıbilgiler

#hepberaberyaşıyorsakhepberaberyaşayalım






Yorumlar