KURBAN KESİM YERLERİNDE GEREKLİ VE YETERLİ ALTYAPI DA OLMALI. KURBAN BAYRAMI TATİL OLARAK DEĞİL BAYRAM OLARAK YAŞANMALIDIR.


Her yıl olduğu gibi bu yılda Kurban Bayramı yaklaşıyor. Yine konuşulacak Kurban Kesim Yerleri, yine konuşulacak Kurban Kesimi esnasında yaşananlar. Yine yeniden tekrarlanacak her yıl yaşanan benzer olaylar. Sizce her yıl yaşadığımız bu Kurban Kesimi olayında ne kadar ileriye doğru yol alabiliyoruz, ne kadar sorunları görebiliyoruz, ne kadar sorunları çözebiliyoruz acaba!

Kurban Kesiminin, Kurban Hizmetleri Komisyonlarının gösterdiği yerlerin dışında yapılması yasak, doğal olarak ta konutlarda Kurban Kesimi yapılamıyor (Köyler ve Kurban Kesim Yeri Belirlenmeyen Yerler hariç). Ancak Kurban Hizmetleri Komisyonlarının gösterdiği yerlerin özelliği nedir, bu hususa bir bakmak lazım. Kurbanlık satışı yapan satıcılara yer tahsisi yapılıyor ancak günümüzde her şeyin kolaylaştığı zamanlarda acaba bu satıcılar hangi ortamda nasıl yaşayıp nerede kalıyorlar! Bir diğer ve daha da önemli husus oluşan atıklara bakıldığında acaba Kurban Hizmetleri Komisyonlarının gösterdiği yerlerin özelliği nedir ki, ayrıca genellikle Kurban Satışı Yapan Kişilerden oluşan Kurban Kesimi Yapacak Kişiler günde kaç tane kurban kesebiliyor ve Kurban Kesimi için ne kadar zaman harcanıyor, Bayram Günü olmasına rağmen ne kadar çok sıra kavgası yaşanıyor! Bir başka husus ise Sanal Ortamda satışı yapılıp Kurban Bayramı hissi yaşanmadan sadece Hazır Et olarak eve gelen Kurban Etleri sonucu Kurban Bayramı duygusu nerelere gidiyor!?

Artık günümüzde Baraka veya Kulübe yapımı çok kolay olduğundan Kurbanlık Satışı Yapan Kişiler için bir de Baraka veya Kulübe tahsis edilse insanca bir yaşam için daha güzel olmaz mı. Kurban Kesimi sonrası oluşan atıklar belirlenen bölgede yoğunlaşmış bir atık oluşturacağına ya da o bölgeden Kurban Sahibi tarafından alınıp saha dışındaki bir yerlere atılarak Çevre Kirliliği oluşturacağına ilgili Belediyeler tarafından Konteynerler konulsa ve tüm atıklara burada toplanıp uygun yerlere taşınsa (sıvı atıklar içinde gerekirse kanalet oluşturarak) daha temiz bir Çevre olmaz mı. Kurban Kesimi Yapacak Kişiler genellikle Kurban Satışı Yapan Kişilerden oluşacağına ve bu nedenle Kurban Kesim süresi uzayıp gideceğine ilgili Kurumlar tarafından kısa sürede kesimi gerçekleştirecek sayıda yeterli Kurban Kesim Elemanı tahsis edilse (Kesimi gerçekleştiren kişi Kesim Ücretini yine alsın tabii ki ama hem daha çok kişi faydalansın hem de kesim süresi çok kısalsın) ve Kurban Alımı hemen yapılıp kısa sürede de Kesimi gerçekleşse Bayram daha güzel yaşanmaz mı. Ne dersiniz!?

Çocukluğumda hep hatırlarım; Kurbanlık dokunularak alınır, manevi bir Bayram Heyecanı ile Aile Birlikteliği içerisinde Kurban Bayramı yaşanırdı. Ve bir diğer kuşaklara bu heyecan ile taşınırdı. Ama günümüze gelindiğinde Kurbanlıklara dokunulmadan Kurbanlık Sahibi olunuyor, bir Kurban Bayramı Heyecanı yaşanmadan Hazır Et olarak Evlere geliyor (bu hususlar daha da çeşitlendirilebilir tabii ki) ve hal böyle olunca Kurban Bayramı, Bayram olarak değil de Tatil olarak yaşanmaya doğru hızla ilerliyor. Kurban Bayramının Sanal olarak yaşanmasında maalesef özellikle Büyükşehirlerde ve Büyüyen Şehirlerde Kurban Alımında ve daha da fazla Kurban Kesiminde yaşanan sorunlar ve uzun süreçler başrol oynamaktadır.

Tatil, tatil olarak; Kurban Bayramı da Bayram olarak yaşanmalıdır. Eğer bunun böyle devam etmesini istiyorsak Kurban Alımı ve Kesimi işlemi çok kısa bir sürede ve kolayca gerçekleşebilecek şekilde Kurban Hizmetleri Komisyonlarının belirlediği bölgelerde gerekli altyapı çok iyi bir şekilde oluşturulmalıdır. Aksi halde nereye doğru gittiğimizi Kurban Bayramı yaklaştığında Sosyal Medya üzerinden tarafınıza gelecek olan görsellerde ve mesajlarda görebilirsiniz.

Unutulmamalıdır ki, bu hususlarda Belediyelerin yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı ve Müftülüklerin öncelikli olarak görev ve sorumluluğu bulunmaktadır.

Bu yazıyı kaleme almamdan hemen sonra 26 Haziran 2020 tarih ve 31167 sayılı Resmi Gazete’de 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınlanarak yürürlüğe girmiş olup 2020 yılında bu Tebliğin tüm maddelerinin birebir uygulanmasını ve 2021 yılının da her açıdan daha iyi bir yıl olmasını temenni ediyorum. Burada da Kurban Hizmetleri Komisyonlarının gösterdiği yerlerin söz konusu 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ kapsamında uygunluğunun herkes tarafından takip edilmesi ve daha güzel yarınlar için var ise eksikliklerin tamamlanmasının talep edilmesi herkesin toplumsal sorumluluğudur.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/06/20200626-9.pdf

Not: 2020 Yılı Covid-19 Korona Virüs nedeni ile farklı yaşanabilir ama burada yer alan hususlar Genel Durum Analizidir ve daha iyi bir gelecek içindir.

#gezisyenM

@gezisyenM

#basitamafaydalıbilgiler

#hepberaberyaşıyorsakhepberaberyaşayalım


Yorumlar

  1. Sağlık herşeyden önce olsada bayramları bayram gibi yaşamakta çok önemli bence de

    YanıtlaSil

Yorum Gönder